BAS Dakar gaat weer voor 100% finish

BAS Dakar leverde vanavond drie motoren af in het parc fermé in Rosario. Jan van Gerven, voor de derde keer aan de start van de Dakar Rally, loodste zijn debuterende teamgenoten Hans Vogels en Sjors van Heertum fluitend door de keuringen. De twee assistentietrucks van het team waren donderdag al goedgekeurd. De motoren moeten nog een dagje in het parc fermé blijven staan. Morgen (zaterdag) begint de Dakar met een podiumstart in Rosario. Zondag is de eerste etappe, naar San Luis, over 809 kilometer, waarvan 180 kilometer wedstrijdproef.

 

#107 – Sjors van Heertum

“Vorig jaar mocht ik niet starten omdat ik te weinig ervaring had. Achteraf gezien is het wel goed zo, maar vorig jaar baalde ik ontzettend. Vooral omdat mijn broer Caspar ‘m vorig jaar reed. We zijn nu met een kleiner clubje – vorig jaar met zes rijders, nu met drie – maar het begeleidingsteam is goed op elkaar ingespeeld. Vorig jaar had BAS Dakar een 100%-score aan de finish. Ik hoop dat we dat over twee weken ook weer kunnen zeggen. We hebben het prima voor elkaar. Dat geldt voor mezelf ook: ik ben fit, ik heb veel gereden en een boel rally-ervaring opgedaan. Ik heb er ontzettend veel zin in. Het begin is in ieder geval goed.”

 

#60 – Jan van Gerven

“Vorig jaar ben ik 41ste geworden zonder iets mee te maken. Ik wil graag hoger finishen, maar ik ga niet méér risico’s nemen. Heelhuids aankomen in Valparaíso en onderweg genieten van het rijden, het avontuur en de omgeving vind ik toch belangrijker. Eigenlijk zou ik dit jaar niet eens gaan, dus het is al bijzonder dat ik toch hier, in Rosario, sta. Sjors bleef maar vragen of ik niet toch mee wilde. Toen heb ik nog eens naar de beelden gekeken en toen was het eigenlijk niet meer zo moeilijk. De Dakar is zoiets geweldigs, zo mooi om mee te maken. Ik denk dat het een groot voordeel is dat ik vorig jaar ben gefinisht: ik weet wat me te wachten staat, ik weet hoe het spel werkt, dat ik het koppie erbij moet houden. Ervaring is zo belangrijk hier. En met mijn 41ste plaats heb ik nu startnummer 60 verdiend: dat betekent dat ik 100 plaatsen verder naar voor kan starten. Dat is ook een enorm voordeel. Ik ben goed fit, ik heb rust in mijn kop en we hebben een heel fijn team dat goed functioneert. Ik ben pas laat naar Argentinië gevlogen, maar alles stond klaar. Ik hoefde de motor maar uit de truck te halen, hem vol benzine te gooien en naar de keuring te rijden. En nu dus het parc fermé in tot de podiumstart van zaterdagavond.”

 

#74 – Hans Vogels

“We waren in een vloek en een zucht door de keuring. Allemaal prima gegaan. Ik ben vorige week al aangekomen, dus inmiddels goed geacclimatiseerd. Ik heb nog mooi wat kunnen rijden. Alles voelt goed aan: de motor, maar ook mijn schouder. Ik heb dit jaar drie keer mijn sleutelbeen gebroken; ik ben me ervan bewust dat ik voorzichtig moet zijn, kalm aan moet doen. De finish halen is het enige wat telt. Ik heb net al even snel het roadbook bekeken voor zondag: veel stenen. Dat ligt me wel. Beter dan duinen. Maar eigenlijk maakt het ook niet zo heel veel uit – zand of stenen. Genieten, leren en de finish halen, daar gaat het om. Maar ik heb er wel heel veel zin in. Morgen (zaterdag, red.) wordt volgens mij de moeilijkste dag: wachten voor het podium….”

 

 

 

CONTACT
[logo-carousel id=sponsor-bas-dakar]