Dag 1: BAS-trio zonder problemen door eerste etappe

De drie motorrijders van het BAS Dakar-team zijn zonder problemen door de eerste etappe van de Dakar 2014 gerold. Hans Vogels finishte in zijn eerste Dakaretappe ooit op een uitstekende 38ste plaats. Jan van Gerven bereikte de eindstreep als 82ste, Sjors van Heertum reed de 88ste tijd.

De etappe van Rosario naar San Luis was een lange, van in totaal 809 kilometer. Na 400 kilometer over de weg begon de special, die ondanks de beperkte lengte van 180 kilometer zeker niet eenvoudig was.

 

 

Pos. 88 – Sjors van Heertum

“Het was wel een lange dag hoor. Om half vijf vanmorgen zijn we vertrokken. Meteen 800 kilometer; ik heb nu al een houten kont. De start van de special was wel even een bijzonder momentje. Het voelt heel goed om dit eindelijk mee te kunnen maken. De proef zelf vond ik eerlijk gezegd niet zo spannend. Je moest wel goed opletten, want er zaten een heleboel akelige bochtjes in, waar je flink de fout in kon gaan. En het was erg warm, wat best hinderlijk is. Ik heb geen risico genomen, maar wel lekker doorgereden in mijn eigen tempo. Als ik een beetje rond deze plaats kan blijven rijden en voor de quads uit weet te blijven – die dingen maken zo veel stof – ben ik dik tevreden.”

 

Pos. 38 – Hans Vogels

“Het was een technische proef, die mij wel goed lag. Het leek erg op de proeven die we in het WK enduro kennen, maar dan langer en op roadbook. Doordat er iedere halve minuut twee rijders startten, was er heel veel stof. In het stof zie je niets, dus ik heb heel rustig gereden en soms zelfs even gewacht tot ik weer iets kon zien. Ik heb nul komma nul risico genomen. Zodra er een beetje wind was en het stof wegwaaide, heb ik aangezet en kon ik wat gaten dichtrijden. De laatste 40 kilometer reed ik in mijn eentje en kon ik lekker doorrijden.

Ik ben toch wel verrast met dit prima resultaat. Ik had niet gedacht dat ik nu al bij de eerste veertig kon rijden. Dat is echt boven verwachting. Ik moet nu wel oppassen dat ik niet overmoedig word. Het is best zo, ook als ik morgen zestigste word. Ik moet mezelf niet opjutten, geen gekke dingen doen en vooral niet vallen. Ik heb geen last gehad van mijn schouder en dat geeft veel vertrouwen.”

 

Pos. 82 – Jan van Gerven

“Het was toch wel goed te merken dat ik een jaar niet op een zware rallymotor heb gereden. Het duurde toch wel tot 100 kilometer in de proef voordat ik mijn draai een beetje begon te vinden. Zo’n technische proef met al die stenen kennen we bij ons in Nederland ook niet, dus daar moest ik ook aan wennen. Ondanks dat ik voor mijn gevoel niet lekker heb gereden, is het toch best goed gegaan. Ik heb een redelijk tempo kunnen rijden en ben niet al te veel tijd verloren. Morgen de duinen in. Dat ligt me veel beter. Zo kom ik vanzelf weer in het goede ritme.”

 

 

 

CONTACT
[logo-carousel id=sponsor-bas-dakar]