Bijna vergeten hoe leuk Dakar is

Sjors_083_dk16_josemariodias_021022Beelden van plassen water van een meter diep hadden de nachtrust van Sjors van Heertum geteisterd. Maar in plaats van een nachtmerrie bleek de tweede etappe van de Dakar Rally, een proef over 354 kilometer, een heerlijke droom. “Ik was bijna vergeten hoe het is om Dakar te rijden,” straalde Van Heertum op het circuit van Termas de Rio Hondo, waar de Dakar bivakkeert. “Wat een mooie dag: lekker zonnetje, mooie route. Echt genieten.”

Beluister het interview met Sjors van Heertum: 04 01 Sjors van Heertum

04-01_Z6A2419smallBAS Dakar-teamgenoot Jan van Gerven was het volmondig met Van Heertum eens. Van Gerven had een half uurtje nodig gehad om zijn ritme te vinden. “Het ging eerst helemaal niet zo lekker. Er zaten een paar quads achter me te duwen. Die heb ik er maar langs gelaten, maar daar had ik later spijt van: toen ik mijn ritme had gevonden, moest ik die mannen weer voorbij. Maar verder ging het heerlijk. Lekker driften in de bochten. Ik ben zo blij met mijn nieuwe motor. Wat een groot verschil maakt dat.”

Van Gerven omzeilde zorgvuldig een stuk van zo’n 200 meter diepe blubber, waar onder anderen Hans Vogels in vast waren komen te zitten. “Sinds ik vorig jaar ben uitgevallen doordat de motor was verzopen, heb ik schrik van die watertoestanden. Ik ben langs de zijkant door de struiken gegaan. Alles liever dan door de modder.”

Beluister het interview met Jan van Gerven: 04 01 Jan van Gerven

Cas_064_dk16_victoreleuterio_020599Een waterdoorwading in de proloog had eerder al Caspar van Heertum een blokwissel gekost. Die had in de tweede etappe andere problemen. Door modder op zijn bril miste Van Heertum op ongeveer 50 kilometer in de proef een bocht. Hij schoot rechtdoor en kwam ten val. Hans-Jos Liefhebber, die achter Van Heertum reed, was hem ineens kwijt. “Er reden twee quads tussen Cas en mij en ik had niet gezien dat hij rechtdoor was geschoten. Ik was hem gewoon ineens kwijt. Ik dacht dat hij was doorgereden, dus ik ben vol gas gegaan. 50 kilometer verderop kwam ik Marco van Geel tegen, die bij een gevallen motorrijder stond. Hij had Cas niet gezien en die zou zeker zijn gestopt bij Marco. Dus toen heb ik daar maar gewacht.”

Beluister het interview met Hans-Jos Liefhebber: 04 01 Hans-Jos Liefhebber

04-01_Z6A2383smallVan Geel was als eerste bij de motorrijder die was gevallen. “Ik heb eerste hulp verleend en gewacht tot er een dokter bij was. Dat heeft ongeveer 20 minuten geduurd. Het zag er niet best uit en dat blijft dan toch even in je helm hangen. Dat duurde even, maar daarna heb ik toch wel weer lekker gereden. Het ritme is goed en ik heb gelukkig geen last meer van de teen die ik nog geen drie weken geleden heb gebroken. Daar was ik best bang voor, maar het viel alleszins mee. Al met al een lekker dag dus.”

Beluister het interview met Marco van Geel: 04 01 Marco van Geel

Omdat Van Geel mogelijk nog tijd terug krijgt die heeft verloren bij de gewonde motorrijder en tijdstraffen nog niet allemaal zijn doorberekend, moet er een klein voorbehoud worden gemaakt bij de uitslagen. Volgens het voorlopige klassement eindigde Jan van Gerven als 59ste, Sjors van Heertum 89ste, Caspar van Heertum 113de, Hans-Jos Liefhebber 116de en Marco van Geel 123ste.

leave a comment

CONTACT
[logo-carousel id=sponsor-bas-dakar]