Dag 3: snelle verplaatsing naar Zagora

De rijders van het BAS Dakar Team waren allemaal netjes op tijd binnen vandaag. Eerder nog dan de serviceploeg die nog onderweg was vanuit Erfoud naar Zagora, waar de rallykaravaan zich de rest van de week ophoudt. De 3e etappe was snel met weinig echte navigatie. Een beetje een ongelukkige keuze van de organisatie om vandaag voor een snelle etappe te kiezen. De eerste motor was al voor het middaguur in Zagora, terwijl de serviceploegen later volgden. Die konden na binnenkomst meteen aan het werk om alle voertuigen weer op orde te brengen.

 

Beluister de voicemails:

17_10_MarcelHuigevoort     17_10_JanvanGerven

 

Jan van Gerven (24e tijd, 23e algemeen) was wederom als eerste rijder van het BAS Dakar Team binnen. (luister ook naar zijn reactie op de voicemail) Van Gerven bevindt zich net achter de hele snelle mannen en zonder straftijd had hij bij de eerste 20 in het klassement gestaan. ‘Als’ bestaat niet in de rallysport, en al helemaal niet in de Dakar, maar het geeft aan dat de snelheid goed is. Marco van Geel maakte één navigatiefout waardoor hij wat tijd verloor, maar Van Geel kan tevreden zijn met een 31e tijd en een 25e plaats algemeen.

 

Sjors van Heertum komt steeds beter in zijn ritme met een 29e tijd en een 33e plaats algemeen. Hij werd in de special op de hielen gezeten door Alex Brusselers met zijn quad, die iets terugviel nadat hij lek reed. Sjors van Heertum is de enige rijder van het team die geen startbewijs voor Dakar 2013 heeft gekregen, maar laat met zijn resultaat in Australië en zijn rijden in Marokko zien klaar te zijn voor het grote werk in Zuid-Amerika. De kans dat hij alsnog kan gaan blijft echter klein, omdat ASO heeft aangegeven geen plekken op te vullen van rijders die afhaken in de laatste maanden voor de start. Dat kan om budgettaire redenen gebeuren, of bijvoorbeeld door een blessure.

 

De Honda van Marco van Gestel werd gisteren in de duinen nog overreden door een auto, waarbij hij goed weg kwam met slechts een kapot achterspatbord. Vandaag had hij een probleemloze dag met een 36e tijd en een 29e plek algemeen. Van Gestel rijdt de OiLibya Rally net als vorig jaar met het BAS Dakar Team, maar is er in Zuid-Amerika (nog) niet bij.

 

Caspar van Heertum vond de etappe van vandaag makkelijker dan die van gisteren. Van Heertum reed de hele special samen op met Marcel Huigevoort en Bas Nijen Twilhaar, waarbij ze om beurten navigeerden. Het trio heeft quadrijder Dmitry Pavlov, die na een val zijn been gebroken had, geholpen door zijn noodsignaal te activeren. De ongelukkige Rus met startnummer 270 lag te ver bij zijn quad vandaan om dat zelf te kunnen doen.

 

Marcel Huigevoort had net als vele anderen het avondeten van dinsdagavond niet goed verwerkt en had last van diarree. Met de juiste medicijnen werd dat snel verholpen en gedurende dag voelde hij zich al weer wat beter. Met een goede nachtrust zou hij weer klaar moeten zijn voor de dag van morgen.

 

Dat zal nodig zijn, want dag 4 belooft een zware te worden. Met een totale lengte van 413.08 km en een special van 250.13 km. Veel droge rivierbeddingen en van km 126 tot km 165 door de duinen van het Erg Chegaga, ten zuiden van Mhamid. Veel minder bekend dan de duinen bij het Erg Chebbi waar de rally eerder deze week doorheen kwam, maar zeker net zo spectaculair.

 

CONTACT
[logo-carousel id=sponsor-bas-dakar]