Aankomende editie zullen zowel de rijders als de teams de finesse, evenals de hardheid van off-road races in de zuiverste zin (her)ontdekken. Sinds 2005 hebben de auto’s en vrachtwagens niet meer deel hoeven nemen aan de marathon etappes. Tevens zijn er een paar nieuwe functies toegevoegd, zoals de wisselende rustdagen, waardoor het algemene tempo van de rally zal veranderen.


Marathon podia voor iedereen

In de afgelopen drie jaar zijn er marathon etappes geweest voor de motoren en quads, in lijn met de grondbeginselen van off-road races. Tijdens deze etappes kunnen de deelnemers twee dagen lang geen beroep doen op hun team. Zij verblijven in een bivak waar alleen rijders toegang tot hebben en moeten zelf eventuele reparaties en onderhoudswerkzaamheden uitvoeren. De marathon etappes hebben ook een unieke, gezellige sfeer en rijders hebben dierbare herinneringen aan deelname hieraan. In de editie van 2015, zal het principe van deze marathon etappes worden uitgebreid tot alle categorieën. De auto’s zullen daarom ook een apart bivak krijgen, evenals de vrachtwagens.


Aparte routes … en zelfs aparte rustdagen!

Tijdens de afgelopen jaren waren de routes voor de verschillende categorieën voor een deel gescheiden. In de editie van 2014, was dit het geval voor vijf stadia en bijna 40% van de totale afgelegde afstand. Dit resulteerde in voordelen op het gebied van comfort voor de bestuurder, veiligheid en verscheidenheid van terreinen. Met deze doelstellingen in het achterhoofd is de route van Dakar 2015 uitgezet. De organisatie is zelfs nog verder gegaan in dit idee door het organiseren van afzonderlijke rustdagen voor de verschillende categorieën. De stad Iquique, die dit jaar het noordelijkste punt van de route markeert, zal dus drie dagen lang gastheer zijn voor de rally bivak. 

 

Op 10 januari zal de rustdag voor de motoren en quads zijn, twee dagen later hebben de auto’s en trucks een rustdag. Op deze rustdagen zijn er diverse evenementen in de regio. Op 11 januari zal er een etappe verreden worden rondom Iquique. Gekenmerkt door hoge duinen en uitgestrekte woestijnen, maar vooral de fantastische afdaling richting het bivak van Iquique zoals die de afgelopen jaren al een aantal keren in het routeboek stond. Dakar 2015 begint op 4 januari 2015 vanuit Buenos Aires waar de finish op 17 januari ook plaats zal vinden.  

 

Bekijk hieronder de Dakar 2015 teaser:


Dakar 2015 – Press Conference – Opening Clip door Dakar

 

CONTACT
[logo-carousel id=sponsor-bas-dakar]