Klaar om af te zien

Je hebt afzien en afzien. Als het afzien is in de zin van bikkelen, vindt Jan van Gerven het prima. Maar als het afzien wordt in de zin van ploeteren over keien en door de zuigende blubber in de stromende regen, dan hoeft het niet zo nodig. “Wat het ook wordt, het wordt afzien en we zijn er klaar voor,” zegt Van Gerven strijdlustig bij de keuringen voor de start van de Dakar 2016.

Day0_scrut_033

Van Gerven en zijn vijf teamgenoten van het BAS Dakar-team tokkelden op de eerste dag van het nieuwe jaar soepel door de keuringen. Marco van Geel zette zijn KTM als eerste in het parc fermé. Van Gerven, Hans-Jos Liefhebber, Caspar en Sjors van Heertum en de Zuid-Afrikaan Kobus Potgieter volgden niet veel later.

Aanvankelijk was het helemaal niet de bedoeling dat BAS Dakar weer zou meedoen. En Van Gerven al helemaal niet. “Ik had het boek gesloten nadat ik vorig jaar was uitgevallen,” vertelt hij. “Maar toen begon Caspar iedereen enthousiast te maken en stond de een na de ander aan de deur om me over te halen. Ik heb veel getwijfeld, want het kost een hoop tijd en geld en daar had ik niet meer zo’n zin in. Maar het rijden is te leuk en dit team is te gezellig. Ik kon de verleiding niet weerstaan. Dus hier staan we weer, stelletje gekken dat we zijn.”

Wat ook hielp om Van Gerven over de streep te trekken is dat hij – voor het eerst – op een nieuwe motor van start gaat. In zijn andere Dakars reed hij op een gebruikte. “Deze is van Peter van den Bosch,” vertelt Van Gerven. “Een gloednieuwe KTM, die ik mag gebruiken. Ik ben er heel blij mee. Zo’n nieuwe motor geeft toch net dat beetje extra vertrouwen.”

Beluister het interview met Jan van Gerven: 01 01 Jan van Gerven

Toen Peru wegviel uit de route, was er bij het hele BAS-team wel even twijfel. Peru was immers een doorslaggevende factor om toch weer mee te doen. “Maar ook zonder Peru wordt het vast een gevarieerde en zware Dakar,” verwacht Marco van Geel, die terugkeert na een jaartje overslaan. “Het is toch bijna 10.000 kilometer en door het slechte weer extra zwaar. Het wordt hoe dan ook weer een uitdaging.”Voor Van Geel voelt ‘Buenos Aires’ als een beloning. Al zodra hij voet op Argentijnse bodem zette, viel de spanning weg. “Hier hebben we een jaar naar toe gewerkt,” legt hij het gevoel uit. “Zeker de laatste maanden is het nog ontzettend druk geweest. Je moet zo veel regelen om hier twee weken te kunnen zijn. Dan voelt het inderdaad als een beloning als je hier eenmaal staat, klaar voor de start. Morgen gaan we los.”Day1_scrut_0153

Beluister het interview met Marco van Geel: 01 01 Marco van Geel

Voor Caspar van Heertum was het nog even spannend of hij aan de start zou staan, nadat hij bij een trainingsrit gebroken ruggenwervels opliep, maar het herstel verliep voorspoedig. Hij heeft alleen niet veel meer gereden in de aanloop naar de start. Ook zijn broer Sjors zat de laatste twee weken niet meer op de motor. Bij de kampioensendurorit in Veldhoven liep hij twee weken geleden een ribblessure op. “Ik heb geen idee of ik daar last van krijg tijdens het rijden,” bekende hij. “Ik heb een extra harnas gekocht, voor meer steun, en dat gaat goed. We moeten het maar even afwachten. Als het pijn gaat doen, moet ik een tandje terug. Vorig jaar heb ik met een polsblessure de finish gehaald en waarschijnlijk heeft die blessure me toen vaak gered, omdat je dan net even rustiger aan doet. Dat werkt wel goed voor mij.”

Van Heertum hoopt op een zware Dakar, ondanks die ribblessure. Conditioneel is hij sterker dan ooit. Bij de conditietest voor de medische keuring trapte hij een persoonlijk record weg. “Dat mijn conditie zo goed is, speelt wel mee in het hoofd. Ik ben topfit, dat maakt het allemaal wat gemakkelijker en geeft vertrouwen. Dat ik vorig jaar de finish heb gehaald, geeft ook nu veel rust. Ik sta hier met aanmerkelijk minder spanning dan vorig jaar.”

Of ze een beetje samen kunnen rijden, is afwachten. “Marco en ik hebben ongeveer dezelfde snelheid, maar samen rijden kan je ook best ophouden. Op elkaar wachten en je ritme aanpassen, vind ik meestal niet zo fijn,” zegt Sjors van Heertum. “Het is wel een fijn idee dat ik sneller ben dan Caspar en dat hij en Hans-Jos dus achter me zitten.”

In welke volgorde ze iedere dag rijden, is eigenlijk ook niet zo van belang, vindt Marco van Geel. “Alle zes de finish halen is het belangrijkste. In 2013 is het gelukt, maar je weet ook dat 40 procent naar huis gaat zonder medaille. Als team kunnen we elkaar gelukkig wel helpen, mits je niet de laatste bent als je in de problemen komt. Uiteindelijk is het toch ieder voor zich.”

1 comment

leave a comment

CONTACT
[logo-carousel id=sponsor-bas-dakar]