Van Gerven probeert Uyuni te halen

Caspar Schellekens, Bastiaan Nijen Twilhaar en Caspar en Sjors van Heertum hebben het eerste deel van de marathon erop zitten. Doorweekt na een hele dag in de slagregens te hebben gereden, kwamen zij aan in Uyuni, Bolivia. Jan van Gerven was toen nog druk bezig een oplossing te bedenken om zijn motor weer aan de gang te krijgen. Om half drie ’s nachts (Nederlandse tijd) was hij nog niet gefinisht.

De 321 kilometer lange zevende etappe was loodzwaar door het slechte weer. Slagregens veranderden slootjes in kolkende rivieren en de paden in modderpoelen, waarin gaten niet meer te zien waren omdat ze vol water stonden. Op ongeveer 250 kilometer in de proef belandde Jan van Gerven met zijn motor in zo’n moddergat. Het was zo diep dat de motor letterlijk verzoop. Van Gerven reed op dat moment rond de 42ste plaats. Diverse andere rijders stopten bij hem om te helpen, totdat de andere BAS-rijders ter plaatse waren.

“Jan had zelf geen juiste bougiesleutel bij om de bougie er uit te draaien om zo water uit de cilinder te pompen,” vertelde Bastiaan Nijen Twilhaar. “Ik had die sleutel wel, maar wat we ook probeerden, het lukte niet om de motor weer aan de praat te krijgen.” Vanwege de modder was het ook niet mogelijk om Van Gerven te slepen, vertelde Caspar Schellekens. “Daar was niet doorheen te komen met iemand op sleeptouw. Jan heeft ons op een gegeven moment verder gestuurd. Hij wilde niet dat wij door hem in de problemen zouden komen en zei dat hij het zelf zou proberen op te lossen. Desnoods zou hij lopend naar de finish gaan, zei hij. Ik hoop van harte dat het hem lukt. Het voelde niet fijn om door te rijden.” Het was inderdaad onderweg al zwaar zat: bezorgd, moe, doorweekt en verkleumd over spekgladde paden en door kolkende stromen. “We moesten een riviertje over wat gewoonlijk droog staat, maar waar nu zoveel water in stond, dat Sjors en ik er lopend doorheen moesten om niet door de stroming onderuit te worden geduwd. Het was geen pretje, deze etappe, maar dat maakt het ook wel spannend. Het is toch Dakar.”

CONTACT
[logo-carousel id=sponsor-bas-dakar]