Dag 7: Vogels sluit eerste week af als beste Nederlander

In de laatste etappe voor de rustdag was Hans Vogels vandaag de beste Nederlandse motorrijder, op de 21ste plaats. De rit over 400 kilometer van Tucuman naar Salta was de BAS Dakar-rijder op het lijf geschreven. Vogels sluit de eerste week van zijn Dakardebuut af op een keurige 25ste plaats in het klassement.

 

Met een tevreden gevoel keek Vogels terug op zijn eerste Dakarweek. Hij kwam zichzelf keihard tegen, maar overwon de tegenslagen en hield het hoofd koel. “Na de marathonetappe, waarin ik ontzettend heb lopen worstelen, dacht ik dat ik te veel tijd was verloren. Nu zijn we een paar dagen verder en blijkt het allemaal wel mee te vallen. Ik ben rustig gebleven, heb mijn eigen ding gedaan en ben tevreden met het resultaat tot nu toe. Gewoon regelmatig rijden en dan komen de resultaten vanzelf. Het eerste doel is bereikt: de rustdag halen. En die rustdag hebben we nu eenmaal, dus ik ga er gebruik van maken.”

De zesde etappe was een goede voor endurospecialist Vogels. “Het eerste deel was met snelle paden, gravel, haarspeldbochten langs ravijnen zoals ik het ken uit het WK enduro. Echt een proef voor mij: ik hou daar wel van. Ik kon er goed snelheid maken en haalde een heleboel rijders in. Zelfs Robert van Pelt, die elf minuten vóór mij was gestart.”

In het tweede deel deed Vogels het wat kalmer aan. Dit deel van 110 kilometer was gladder en gevaarlijker. “Het was wel heel mooi met verschillende soorten en kleuren ondergrond: heel grove gravel, een stuk vuurrode grond, een stuk lichtgeel maar betonhard. Ik heb er iets gas teruggenomen en ondertussen elke 10 kilometer afgestreept: weer 10, weer 10, weer 10…”

De tevredenheid werd overschaduwd door het bericht dat de Belgische motorrijder Eric Palante door de bezemwagen dood werd aangetroffen op de proef van de vijfde etappe. Vogels was diep onder de indruk van dat nieuws. “Heel triest. We weten allemaal dat het een risicovolle sport is en dat dit erbij hoort, maar het blijft hard aankomen. Ik trek me dat soort dingen serieus aan. Elke dag kom ik wel langs ongelukken waardoor ik extra voorzichtig ben. Vandaag zag ik ook weer twee motorrijders in een ravijn liggen. Ik kan daar zo slecht tegen, dat ik daarna bijna geen bocht meer door kom. Ik heb mezelf goed in mijn oren geknoopt: niet harder rijden dan ik kan kijken.”

 

CONTACT
[logo-carousel id=sponsor-bas-dakar]