Wisselend begin voor BAS-rijders

Jan van Gerven was blij. Marco van Geel ook wel. Maar Caspar van Heertum helemaal niet. De proloog van de Dakar 2016, bedoeld om de startvolgorde voor de eerste etappe vast te stellen, was slechts 11 kilometer lang, maar had ingrijpende gevolgen, die voor de één gunstig uitpakten en voor de ander helemaal niet.

Jan van Gerven was wat dat betreft de grote winnaar. De sprint leverde hem de 48ste plaats op: 38 plaatsen winst ten opzichte van zijn startnummer (86). Daar was hij vanzelfsprekend dik tevreden mee. “Al vrij snel zat ik in het stof van Marco (van Geel), die voor me was gestart, dus ik wist dat ik goed zat. Ik heb gewoon lekker doorgereden en daar kwam dit resultaat uit. Hiermee zit ik in de eerste etappe tenminste meteen op mijn plaats.”

Beluister het interview met Jan van Gerven: 02 01 Jan van Gerven

Doordat Marco van Geel werd bijgehaald door zijn teamgenoot, wist hij al direct dat Van Gerven winst had geboekt. Met de 66ste plaats won Van Geel (nr. 87) zelf echter ook aardig wat plaatsen in het veld. Hij verloor een paar seconden doordat bij de doorwading van een riviertje alle alarmbellen op zijn motor begonnen te rinkelen. “Daar schrok ik van, omdat ik niet meteen begreep waar het vandaan kwam en wat er aan de hand was, en ik ben meteen van het gas af gegaan. Pas een paar tellen later zag ik Jasper Riezebos staan bij het water. Toen begreep ik dat het de sentinel was, die waarschuwde dat er iemand stond. Op zo’n eerste dag moet je daar toch weer even aan wennen, aan die dingen.”

Beluister het interview met Marco van Geel: 02 01 Marco van Geel

Van Gerven en Van Geel hadden allebei wel plezier gehad in het tochtje. “Ik had de afgelopen nachten niet zo goed geslapen en ik had wat last van diarree,” vertelde Van Gerven. “Maar gelukkig was dat bij de start voorbij en in het bivak slaap ik meestal wel goed, dus ik heb het wel naar mijn zin nu we zijn vertrokken.” Van Geel: “De spanning is er af nu. Het was een lekker proefje, een leuke start van de Dakar.”

Caspar van Heertum dacht daar heel anders over. Net als Riezebos reed hij door een dieper stuk van het watertje, waardoor hij – foeterend – slechts tot de 107de plaats kwam en dus fors verloor. Broer Sjors reed de 72ste tijd. Hans-Jos Liefhebber begint als 89ste de eerste etappe, die van Rosario naar Villa Carlos Paz gaat en 227 kilometer tegen de klok telt.

Beluister het interview met Sjors van Heertum: 02 01 Sjors van Heertum

1 comment

  • Antal
    Posted 3 januari 2016 11:35 0Likes

    Kom op jongens, nieuw blokjes er in en gaan! Succes!!!

leave a comment

CONTACT
[logo-carousel id=sponsor-bas-dakar]